First Lego League

Meetings with the team:

Agenda

Hall Of Fame:

2013 - CoderDojo Kortrijk

2014 - CoderDojo De Pinte - Televic Smarties deze laatste mocht samen met VTI Veurne naar de Benelux Finale in Nederland

2015 - CoderDojo Izegem

Hoe werk ‘t?

Iedere groep van max. 10 jongeren van 9 t/m 14 jaar en tenminste één volwassen teamcoach, die het team begeleidt, kan zich inschrijven voor de FLL®. De teamcoach kan een docent zijn, maar ook een ouder of familielid, zolang diegene er maar vol enthousiasme met het team tegenaan wil. In ca. 8 weken tijd met minstens 1 bijeenkomst van ca. 2 uur per week bereiden de teams zich voor op de regiofinale: ze ontwerpen, programmeren en bouwen de robot, oefenen de missies van de robotwedstrijd, voeren een onderzoeksproject uit rondom de Challenge van het seizoen en bereiden een presentatie van de onderzoeksresultaten voor. Tijdens de FLL® staan de Kernwaarden voorop: o.a. teamwork, respect en plezier.

Wat is er nodig?

Om deel te nemen aan de FLL® is nodig:

  • Team van min. 4 en max. 10 jongeren van 9 t/m 14 jaar;
  • Teamcoach (18+), evt. ondersteund door een technisch deskundige teammentor en vrijwilligers;
  • Pakket LEGO MINDSTORMS® EV3 of NXT;
  • Laptop;
  • Challenge Set en wedstrijdmat (ingeschreven teams ontvangen deze automatisch);
  • Inzet en enthousiasme!

Inschrijven

Meedoen met CoderDojo Izegem kan via deze link

Regiofinale

Tijdens de regiofinale komen alle ingeschreven teams uit de regio West Vlaanderen samen in de Vives Hogeschool Kortrijk! De teams strijden tegen elkaar in het uitvoeren van de missies met hun robot op de wedstrijdtafel en presenteren hun onderzoeksresultaten. Daarnaast beoordeelt de jury het ontwerp van hun robot en de manier waarop het team de Kernwaarden naleeft. Het winnende team maakt kans op een plaats in de Benelux Finale van de FLL®!

Meer informatie

Ga voor meer informatie over de FLL® naar: www.firstlegoleague.nl

Wat is de FIRST® LEGO® League?

Ontwerp, bouw en programmeer een robot

De teams moeten een volledig autonome robot ontwerpen, programmeren en bouwen. Daarbij maken ze gebruik van het LEGO MINDSTORMS® system met Robolab of RIS (Robotics Invention System) software. Met deze robot moeten tijdens de finaledagen wedstrijden worden gespeeld op een opdrachtenparcours, waarbij punten te verdienen zijn. Het parcours is zo ontworpen dat beginnende teams vrij eenvoudig punten kunnen halen. Voor gevorderde teams is het echter onmogelijk om alle punten in de wacht te slepen.

Voer je eigen onderzoek uit en presenteer de resultaten

De FLL is meer dan alleen een robotwedstrijd. Elk team voert binnen het jaarlijkse thema een eigen onderzoek uit over de maatschappelijke rol van techniek en technologie en presenteert de uitkomst tijdens de regionale en landelijke finale. Bij het uitvoeren van het onderzoek wordt van de kinderen verwacht dat ze zelf initiatief nemen en met behulp van verschillende bronnen op zoek gaan naar een probleem waar huidige wetenschappers en ingenieurs vandaag de dag mee te maken hebben. Vervolgens moeten de kinderen zelf op zoek naar een creatieve oplossing, die ze vervolgens presenteren op de finaledagen.

FLL Core Values en Gracious Professionalism™

De FLL Kernwaarden (Core Values) zijn de hoekstenen van het FLL-programma. Ze behoren tot de fundamentele elementen die de FLL onderscheiden van andere programma’s van zijn soort. Door het omarmen van de Core Values​​, leren de deelnemers dat vriendschappelijke competitie en wederzijds voordeel niet op zich zelf staande doelstellingen zijn, en dat het helpen van een ander de basis is van teamwork.

  • Wij zijn een team.
 • Met hulp van onze coaches en mentoren doen wij het werk om oplossingen te vinden.
 • We zijn ons ervan bewust dat onze coaches en mentoren niet alles weten. We leren samen.
 • We respecteren het principe van een vriendschappelijke competitie.
 • Wat we ontdekken is belangrijker dan wat we winnen.
 • We delen onze ervaringen met anderen.
 • We laten Gracious Professionalism™ (sportiviteit) zien in alles wat we doen.
 • We hebben plezier!

Tijdens de Benelux finale van seizoen 2009-2010 heeft ‘Leraar 24′ een informatieve video gemaakt. Hierin wordt duidelijk in beeld gebracht wat de FIRST LEGO League is en hoe leuk en leerzaam de wedstrijd is voor jongeren. Bekijk deze video.

Editie 2015

 • Het 10de FIRST LEGO League tornooi in België komt eraan. Teams kunnen zich ditmaal te Kortrijk wagen aan de challenge “TRASH TREK”
 • Afval? Laten we er wat van maken! Meer dan 290.000 kinderen, van 9 tot 16 jaar*, uit meer dan 80 landen gaan de fascinerende wereld van afval onderzoeken in de FIRST®LEGO® League TRASH TREK Challenge 2015/2016. Er komt meer kijken bij je afval dan je zou denken, van inzameling, sortering tot aan slim hergebruik om er nieuwe producten van te maken. Doe mee en ontdek de wereld van afval!
 • FIRST LEGO League (FLL®) daagt kinderen uit om te denken als wetenschappers en technici. Tijdens het TRASH TREK seizoen kiezen de teams een probleem uit de praktijk dat opgelost moet worden. Daarnaast leren de kinderen hun eigen robot te bouwen en te programmeren met LEGO MINDSTORMS® om hier vervolgens verschillende missies in de robotwedstrijd mee uit te voeren. Tijdens het hele traject staan de Core Values zoals sportiviteit, samenwerking en respect voor elkaar hebben, centraal.

Timing

Als team bereid je je, gedurende minimum acht weken, voor op de tornooidag. We starten eind augustus en de finish is op zondag 22 november in de hogeschool VIves IWT van Kortrijk. In plaats van 1 zaterdag in de maand willen we minstens weeklijks samenkomen om de kinderen continue met de Lego Challenges bezig te kunnen zijn

Team

Een team wordt gevormd door 4 tot 10 jongeren, met een leeftijd van 8 tot en met 14 jaar. Hoewel de teams vaak afkomstig zijn van onderwijsinstellingen, is de FIRST LEGO League geen onderwijsproject. Teams afkomstig van bijvoorbeeld sportverenigingen, scouting clubs, andere jongerenclubs of een zelf samengesteld vriendenteam kunnen net zo goed meedoen aan de FLL en maken zeker evenveel kans op plezier en prijzen.

Sponsors

 • CoderDojo Belgium
 • Provincie West Vlaanderen
 • Coaches Steven Leeman & Kristof Sauvillers
 • Kent u nog sponsors?

Meld je kind aan indien geinteresseerd:izegem@coderdojobelgium.be